Sande historier

Written by admin on October 4, 2018 Categories: 

Det er ikke nødvendigvis fordi jeg fortrækker at læse fiktion eller nonfiktion, der er fantastiske bøger i begge kategorier der kan fange og holde min opmærksomhed, men en nonfiktion kan ramme lidt hårdere og man kan blive mere følelsesladet, netop fordi man ved det er sket i virkeligheden.

I denne artikel ser vi nærmere på 2 fænomenale bøger der begge er baseret på sande historier, og som begge har til fælles at de er hjerteskærende, og godt kan bringe et par tåre frem.

12 Years a Slave

Solomun Northup var en fri sort mand, men blev tilbage i 1841 kidnappet og solgt som slave i det sydlige USA. I hans tid som slave har han beskrevet forholdene og flere historier som han oplevede i hans 12 år som slave.

Bogen tager læseren igennem den smertefulde historie om hvordan Solomun gik fra at være en fri og succesfuld familiemand fra New York, til at være en slave på de værste bomulds plantager i Louisiana, til igen efter 12 år at blive en fri mand igen.

Mange af bogens fortællinger beskriver hvor forfærdeligt slaver, var behandlet den gang, og hvordan systemet var bygget til at de magtfulde hvide mænd skulle bevare deres magt og rigdom. Mange af episoderne i bogen, er nærmest umenneskelige og selv i den moderne tid vi lever i nu, ved mange slet ikke hvor slemt det virkelig stod til.

12 Years a Slave er en rigtig vigtig bog, der sikre at vi aldrig glemmer hvor slemt det var at være slave, men også fortæller grufulde historier som kun få i dag var klar over fandtes sted den gang.

Bogen er redigeret af David Wilson, men baseret på Solomun Northups egne ord som skrevet i hans memoir. Den blev med stor succes filmatiseret i 2013 hvor den vandt en Oscar.

When Breath Becomes Air

Paul Kalanithi var en neurokirurgisk læge der har behandlet og opereret på mange virkelig syge mennesker, og hans nonfiktion bog handler til at starte med om hvad det er der gør livet værd at leve, selv når man er syg. Han har rådgivet mange syge mennesker, hvor problemstillingen ofte er, vil de leve længere med meget lavere livskvalitet, eller kortere med højere livskvalitet.

En dag oplever Paul så det han har set hos så mange andre, nemlig at blive ramt af en uhelbredelig sygdom. Her tager Paul dig igennem de overvejelser man gør når man ved døden ligger kort forude.

Paul er gift med med Lucy, som er nød til at færdiggøre bogen efter Paul er gået bort, og hun nu er tilbage alene med deres spædbarn der aldrig kommer til at kende hendes far.

En rigtig god bog der sætter en masse tanker i gang omkring livet og dens værdier.

Comments Off on Sande historier